Project Type
Location
all
Aachen Andernach am Rhein Bad Driburg Basel Berlin Bonn Brühl Cologne Danzig Darmstadt Dormagen Dresden Duisburg Duisburg-Rheinhausen Düsseldorf Erfurt Essen Essen Rüttenscheid Frankfurt am Main Gummersbach Hagen Halle Hamburg Hanau Hannover Herne Ingolstadt Kempen Krakau Krefeld Kreuztal Langenhagen Leipzig Lippstadt Lübeck Luxemburg Manching Mannheim Menden Mettmann Mönchengladbach Moskau Mülheim a.d. Ruhr Munich Münster Neunburg vorm Wald Neuss Neustadt Nordhorn Oberhausen Oberstdorf Oldenburg Osburg Osnabrück Potsdam Ratingen Regensburg Remscheid Schloss Holte-Stukenbrock Shanghai Sochi Stuttgart Trier Troisdorf Venedig Warschau Wilhelmshaven Willich Wolfsburg Wuppertal Würzburg Xuancheng
Disable all filters
Format: 2017
Format: 2017

Pages

B.O.C. bonneshof office centre. DÜSSELDORF           
 

A modern module in the further development of a complete site: in the northern Düsseldorf district of Golzheim, RKW realised the Bonneshof Office Centre (B.O.C.), an extension to the 2007 T.O.C. office building. It is RKW's ninth building project in the immediate neighbourhood. Designed for the user KPMG, the B.O.C. is based on an end block with four parallel wings extending at right angles from it that not only enmeshes with the neighbouring buildings, but also manages to offer many views out and connections with the outside world.
 
Internally the building is clearly laid out and defined by strong movement axes, such as the grand central corridor on the ground floor. A bistro and a series of conference rooms with a park view are located behind the reception. The corridors in the upper floors, on the other hand, are main movement routes used for everyday activities, with printing and photocopying points, staff tearooms and part-time working zones. From outside, the most eye-catching feature is the third core element of the design: the facade. Some parts of the glass facade have black photovoltaic and white printed "climate panels" attached, which together produce a shimmering net effect. These panels reduce the external energy consumption of the building and create pleasant lighting conditions, while the photovoltaic panels contribute to electricity generation. With this triad of green environmental measures, clear organisation and an innovative facade, the B.O.C. is an independent, intelligent office building for the upwardly mobile district of Golzheim.